- Ωνάσης, Αριστοτέλης
- (Σμύρνη 1905 – Παρίσι 1975). Επιχειρηματίας. Γιος πλουσίου καπνεμπόρου της Σμύρνης, έμεινε ορφανός από μητέρα σε ηλικία 5 ετών και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή. Με την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους (1922) πολλά μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος σκοτώθηκαν, ο πατέρας του φυλακίστηκε και η οικογένειά του έφυγε για την Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε αργότερα και ο ίδιος με τον πατέρα του. Από την Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 1923, πήγε στην Αργεντινή της οποίας πήρε αργότερα την υπηκοότητα. Μικροϋπάλληλος σε επιχειρήσεις αρχικά, σύντομα άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Από το 1932 άρχισε να ασχολείται με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις οποίες και διακρίθηκε ιδιαίτερα αργότερα και ιδίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων, όπου θεωρείται γενικά πρωτοπόρος.
Η εκπληκτική επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Ω. και μάλιστα σε ποικίλους τομείς, έκανε πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως.
Mετά τον θάνατό του (1975) ιδρύθηκε το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, όπως όριζε ο ίδιος στη διαθήκη του, στο οποίο άφησε τη μισή του περιουσία. Το αφιέρωσε στη μνήμη του μοναχογιού του Αλεξάνδρου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 23 χρόνων. Διοικείται από 15μελές διοικητικό συμβούλιο και πρώτη πρόεδρος ήταν η κόρη του Χριστίνα, μέχρι το θάνατό της. Στις δραστηριότητες του ιδρύματος περιλαμβάνονται:
1. Παροχή υπηρεσιών, δωρεές ή άλλες παροχές για κοινωφελείς σκοπούς (ιατρική, περίθαλψη, παιδεία, λογοτεχνία, θρησκεία, επιστήμη, έρευνα, δημοσιογραφία, τέχνη κλπ.).
2. Απονομή διεθνών επάθλων και παροχή υποτροφιών. Επίσης η χορήγηση βραβείων για τους σκοπούς που αναφέρονται στο σημείο 1.
3. Η επιδίωξη άλλων παρομοίων σκοπών.
Το Ίδρυμα καθιέρωσε 4 διεθνή βραβεία (Αθήνα, Ολυμπία, Αριστοτέλειο και Δελφοί) και, μεταξύ άλλων, προχώρησε στην ανέγερση (1992) του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Ο ανδρίαντας του Αριστοτέλη Ωνάση στο Νυδρί
Το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο «ΩΝΑΣΕΙΟ» που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας από τους πιο πετυχημένους εφοπλιστές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Ωνάσης υπογράφει τη σύμβαση για την εκχώρηση της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας στον ίδιο. (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Dictionary of Greek. 2013.